Gıda Alerjisi
- Ümit Yılmaz
- 26 Eki 2015
- 3 dakikada okunur
Gıda Alerjisi Tanı Hakkında:
Nedenler:
Gıda alerjileri, hayvanın bağışıklık sisteminin bazı gıdalara veya gıdanın içeriğindeki bazı kısımlara tepki vermesiyle oluşur. Nedeni bilinmeyen şekilde, az sayıda kedi ve köpeğin bağışıklık sistemi bazı yiyeceklere aşırı güçlü tepki verir. Kedi ve köpeklerdeki en sık rastlanan gıda alerjileri sığır eti, tavuk eti, süt ürünleri, yumurta, buğday, mısır, ve soyadır. Kedilerde bunlara ek olarak balık alerjisi de sık görülmektedir. Bazı kedi ve köpek ırkları gıda alerjisi geliştirmeye daha meyillidir. Burada genetik faktörler rol oynamaktadır. Burada anlaşılması gereken en önemli nokta hayvan bir gıdaya alerji geliştirebilmesi için daha önce o gıdayı yemiş olması gerekir. Hayvanda gıda alerjisi çıkmadan önce o gıdayı aylarca hatta yıllarca yemiş olması gerekir. Gıda alerjileri hayvanlarda yavruluk zamanından yetişkinliğe kadar geniş bir yaş grubunda ortaya çıkabilir. Belirtiler deride kaşıntı, deride kabuklanmalar
ve kuruma, deride kıl kaybı (kellik), şeklinde ortaya çıkabilir. Sadece pati gibi tek bir bölge etkilenebileceği gibi vücudun çeşitli bölgelerine de dağılabilir. Bunların içinde yüz, kulaklar, anüsün etrafı, koltukaltları, kasık gibi bölgeler ve vücudun tüm diğer bölgeleri de olabilir. En sık görülen sekunder komplikasyon cildin kaşınırken yaralanması sonrasında ortaya çıkan bakteri ve mantar enfeksiyonlarıdır. Sindirim sisteminde ortaya çıkan rahatsızlıklar ve belirtiler arasında aşırı bağırsak hareketleri, gevşúek şekilsiz dışkı ve ishaldir. Bazı vakalarda kusma görülebilir. Bazen gıda alerjileri hem sindirim sistemini hem de deriyi etkileyebilir. Gıda alerjilerinin deriyi etkileyen kısmı,başka pek çok alerji ile ortak özellikler gösterdiğinden (pire alerjisi gibi) bazı kan testleri , gıda eliminasyon testleri doğru teşhis ve takip edilecek tedavi için gereklidir.
Teşhis:
Veteriner hekiminiz detaylı bir genel muayene yapacaktır ve sizden tıbbi ve diyetle ilgili detaylı geçmişini soracaktır. Veteriner hekiminize hayvanınızın yediği her şeyi eksiksiz söyleyebilmek için önceden bir liste hazırlayın. Listede gıdası, ödülleri, kalp kurdu tabletleri, ense damlaları, dışkı yeme alışkanlığı olup olmadığı, tüy yumağı pastaları, malt pasta, brewer yeast gibi úeyleri eklemeyi unutmayın(tabii eğer kullanıyorsa). bunları ne kadar zamandan beri kullandığı önemli değildir. İsterse yıllardır isterse bir kaç günden beri olsun veteriner hekiminize söyleyin. Bu hastalığı teşhis etmek için şüpheli yiyecekler bir bir buçuk ay kadar diyetinden çıkartılır. Bu dönem için veteriner hekiminiz size ticari hazır bir diyet de önerebilir ya da evde hazırlamanız için yemek tarifi de verebilir. Bu deneme süresince verilecek gıdanın içeriğini kediniz ve köpeğiniz daha önce hiç yememiú olması önemlidir. Eğer diyet süresince kediniz veya köpeğiniz iyileşiyorsa tek tek eski yediği gıdaları katılarak hangi gıdanın alerjiyi tetiklediği bulunur. Bu gıda veya gıdalar bir daha hayvanınızın ömrü boyunca yememesi gereken gıdalardır.
Gıda Alerjisiyle Yaşamak:
Alerjik gıdaların miktarı ne olursa olsun (az veya çok) vermemelisiniz. Bazı kedi ve köpeklerde alerjik gıdalardan bir lokma almak bile tüm hastalığı geri getirebilir. Bundan sonra hayvanınıza alacağınız tüm ödül ve mamaların içeriğini dikkatlice okumalısınız. Ailedeki tüm kişiler bu kurala uymalıdır. Köpeğinizi veya kedinizi pansiyona bırakma durumunuz olursa ilgili yere tüm bilgileri aktarmalısınız. neyi yememesi gibi... Bu teşhisle birlikte size verilen ilaç ve tedavi programına uymalısınız. İlaçlarını doğru miktarda ve zamanda verdiğinizden emin olun. Veteriner Hekiminiz kaşıntı önleyici ya da cilt enfeksiyonları için ilaçlar reçete edebilir ya da verebilir. Ancak bunlar gıda alerjisinden kaynaklanan diğer sorunların çözümüne yöneliktir. Esas olan alerjiye neden olan gıdalardan uzak durmaktır.
Neleri yapmalısınız?
Veteriner Hekiminize hayvanınızın yediği şeyleri detaylarıyla söylemelisiniz. Hayvanınızın kullandığı ilaçlar varsa bunları da eksiksiz söylemelisiniz. Bazı ilaçlar belirtileri maskeleyerek hastalığın teúhisini güçleştirebilir. Alerjik gıdalardan bir parça bile vermek günler haftalarca sürebilecek belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Gıda alerjilerinde hipo alerjenik diyetlere sıkıca sarılmak önemlidir.
Bunları yapmayın:
Hipo alerjenik gıda ile beslenirken ödül biskuvisi gibi ıvır zıvır hariçten bir şeyler vermeyin. Bunlara aromalı ilaçlar da dahildir. İnsanlarda kullanılan kaşıntı giderici ilaçlardan veterinerinizin haberi olmadan vermeyin. bunlar işleri karıştırabilir ve daha kötüye gitmesine neden olabilir.
Veterinerinizi arayın:
Eğer 24 saatten fazladır deneme yemeğini yemiyorsa, Randevunuza gelemeyecekseniz. Veteriner Hekimin reçetesini uygulayamıyorsanız,
Gözlemlemeniz gerekenler:
Hastalık durumlarının genel semptomları, halsizlik, durgunluk, kusma, ishal, iştahsızlık, kilo kaybı ya da şişmanlama, davranış olarak eskisinden daha çok saklanma eğilimi ya da saldırganlık gibi.
Kontrol Muayeneleri:
Özellikle deneme diyeti esnasında veteriner Hekiminiz kontrol tarihleri verecektir. Teşhis konulduktan ve tedavi ve kontrollü diyete devam ederken başka gıdalar için de hayvanınızın alerji geliştirebileceğini bilin ve eğer hastalık geri dönerse tekrar veteriner hekiminize başvurun.
Son Yazılar
Hepsini GörLütfen baştan sona dek izleyin. Türkiye'deki enfeksiyonların büyük çoğunluğu yıkanmamış enfekte yeşillikten kaynaklanıyor!
Comments