top of page
Ara

Acral Lick Dermatit (yalama granülomu)

  • Yazarın fotoğrafı: Ümit Yılmaz
    Ümit Yılmaz
  • 23 Eki 2015
  • 2 dakikada okunur

Tanım :

Acral lick dermatitis aynı zamanda yalamaya bağlı granülom olarak da bilinir. Acral terimi ayak ve bacağı ifade eder. Bu rahatsızlık daha çok köpeklerde nadiren kedilerde görülmektedir. Köpek ayağındaki sadece bir bölgeyi yalayıp durur. Bundan dolayı yaladığı bölgede tüyler dökülür, yaralar açılır ve deri kalınlaşır. Tipik görüntüsü şöyledir; tüysüz kabarmış oval deri yumrusu, ön ayakların ön yüzünde bulunur. Bazen bir başka bacak daha etkilenmiştir. En sık rastlanan bölgeler carpal kemik hizası (bilekler) ve arka ayakta diz altındadır.

Doberman, danua, labrador, irlanda seteri, golden retriever ve alman çoban köpeği ırklarında diğer ırklara göre daha çok rastlanır. Erkek köpeklerde ise dişilere göre daha sık rastlanır. Hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak daha sık beş yaş ve üstünde fark edilerek veterinere başvurulur. Çoğu zaman acral lick dermatitin altında yatan neden bulunamaz. Bu hastalık psikojenik kaynaklı hastalık olarak düşünülür. Davranış bozukluğu olarak değerlendirilir. Aşırı yalanma ve çiğneme hareketleri can sıkkınlığından ve dikkat çekme davranışı olarak şekillenebilir. Bazen endişe hali de aşırı yalanma hareketine neden olur. Bu tip aşırı davranışlar genelde bu tip psikolojik kökenli rahatsızlıkları hafifletmeye yönelik hareketlerdir.

Teşhis : Pek çok deri hastalığı acral lick dermatitisle benzer özellik taşır. Deri tümörleri, granulomalar, derin bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gibi. Ek olarak ağrılı ve kaşıntılı pek çok hastalık bu hastalıkla beraber seyredebilir. Klinik görünüşe göre veteriner hekiminiz allta yatan nedeni bulabilmek için pek çok test yapabilir. Bunlar içinde deri kazıntısı, bakteri ve mantar için kültür ekimi ve deri biyopsisi yer alabilir. Bazı durumlarda eklem ve kemik yapıların etkilenip etkilenmediği ya da artrit gibi ağrılı durumların olup olmadığını anlayabilmek için bölgenin röntgeni de çekilebilir. Bölgede daha önce yapılmış operasyon veya travma rahatsızlığın altında yatan neden olabilir.

Kaşıntılı bazı hastalıklar acral lick dermatite yol açabilir. Bunlar içinde alerjiler, cilt parazitleri (uyuz mantar gibi). Bütün bu hastalıkların olmadığı doğrulandıktan sonra hastalığın psikolojik kökenli acral lick dermatiti olduğu söylenebilir. Acral lick dermatitin tedavisi konusunda davranış bilimi uzmanı veteriner hekimler oldukça yol katetmiş durumdadırlar. Davranış bilimi uzmanı veteriner hekimler acral lick dermatit gibi davranış bozukluklarını tedavi etmekte uzmanlaşmışlardır. Veteriner hekiminiz teşhis koyduktan sonra sizi böyle bir uzmana yönlendirebilir. Tedavi : Bu hastalığın tedavisi oldukça güç olabilir. İlaçlı ya da davranış modifikasyonu uygulamaları birlikte ya da ayrı ayrı uygulanabilir. Derideki yara buzdağının sadece görünen kısmıdır. Altında psikolojik ve davranış bozuklukları yatmaktadır. Bu davranışı tetikleyen mekanizmayı bulmak ve değiştirmek gerekir. Tedaviye olan cevap altta yatan nedeni düzeltmekle başlayacaktır. Hayvanınızın hayatındaki stres yaratan durumlar hastalığın nüksüne neden olabilir.

Bu hastalığın tedavisinde pek çok yaklaşım bulunmaktadır. Bazı denemeler ve hatalar en iyi tedaviyi bulmak için gerekli gibidir. Yalamaya bağlı deri hasarından dolayı oluşan ciddi bakteriyel enfeksiyonlar için bir kaç haftaya varan antibiyotik tedavileri gerekebilir. Acı lezzetli spreyler, DMSO, kortizonlar, lokal uygulamalar ve cerrahi operasyonlar gerekebilir. Sık bandaja almak, elizabet yakası kullanmak, yalama kaşınma döngüsünü kırmak için kullanılabilir. Bütün bunlara ek olarak davranış problemini aşmak için oyun saatlerinin miktarını artırmak, oyun arkadaşı olarak başka hayvanlarla tanıştırmak, değişik tip oyuncaklar almak faydalı olabilir. Hayvan stresli durumlardan uzak durmalıdır. Antidepresanlar veya endişe giderici ilaçlar da veteriner hekiminiz tarafından reçete edilebilir.

Neleri Yapmalısınız ? Israrlı ve sabırlı olun. Tüylerin yeniden çıkması haftalar hatta aylar alabilir. Neleri Yapmamalısınız ? Yalandığı için köpeğinizi suçlamayın ve ona öfkelenmeyin. Takıntılı yalanma durumu gerçekten sinir bozucu olabilir ancak bağırmak, cezalandırmak durumu daha kötüye götürür. Hastalığın sadece deriden ya da köpeğinizin zihninden kaynaklandığını düşünmeyin. Bu hastalık her ikisinin kombinasyonundan dolayı oluşur. Takip Etmeniz Gereken Belirtiler : Düzenli bir noktayı yalama durumu. Tüy kaybı, kırmızı, şiş, parlak bölgeler. Kontrol Muayeneleri : İşe yarayan tedavi yöntemini bulana kadar veteriner hekiminizle sık görüşürsünüz ancak uygun tedavi programı bulunduktan sonra bu sıklık azalacaktır ve kontrol tarihlerini hekiminiz ayarlayacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Kist Hastalığı (Kist Hidatit)

Lütfen baştan sona dek izleyin. Türkiye'deki enfeksiyonların büyük çoğunluğu yıkanmamış enfekte yeşillikten kaynaklanıyor!

 
 
 

Comments


bottom of page